Meillä on monivuotinen perinne. Joukko toisilleen tuttuja keski-ikäisiä miehiä kokoontuu kerran vuodessa metsään. Tekemään maisemanhoitotyötä – milloin kuusikossa, milloin rannalla, milloin suolla. Yleensä teemme jotain sellaista, mihin tavanomainen kaupallinen hakkuu ei ylety ja missä keveästä työn jäljestä on iloa. Ajankohta on kevät –  metsässä on hyvä näkyvyys ja valoisaa. Oman jännityksensä ajoitukseen tuo kevään vaihteleva sää. Olemme kokeneet sekä huikeaa auringonpaistetta että räntäsadetta, sekä lumettomuutta että metristä hankea ja joskus tulvavesiäkin.

Kaikilla meillä on vakinainen sisätyö ja siksi metsätyö on jo itsessään virkistävää vaihtelua. Metsätyössä työn jäljen näkee heti ja joutuu kerrankin käyttämään kroppaansa muuhunkin kuin istumiseen. Metsän, puun ja savun hajut muodostavat meille oman maailmamme eli olemme kuin matkalla jossain kaukana kotoa.

Varaamme metsäsessiollemme viikonlopun. Päivät teemme raskasta ruumiillista työtä. Tauot istumme nuotiolla syömässä ja turisemassa. Iltaisin saunan jälkeen parannamme maailmaa urakalla ja kaksin käsin. Puhumme meille tärkeistä asioista kuten politiikasta, naisista, taloudesta, parisuhteista, yrittämisestä, koneista ja tuoteideoista. Mikään inhimillinen ei ole meille vierasta. Toki aina välillä kesken puiden kaadon roihahtaa myös keskustelu metsänhoidon periaatteista, sillä suhteemme puihin ja luontoon on jokaisella erilainen.

Onnistunut viikonloppu pitää sisällään aina jotain uutta ja jotain hämmentävää. Uusi asia voi olla jokin erilainen ja kummallinen metsäkone tai kirja tai teema, joka laittaa ajatukset liikkeelle. Joskus on pidetty eduskuntavaalien jälkipeliä, joskus on luettu Pahkasika-sarjakuvia, joskus on teemana ollut tasa-arvo. Hämmentävä on jotain ihan erilaista ja mieluummin rajoja rikkovaa, sopivasti epämukavaa. Olemme käyneet esimerkiksi halamassa ja kuuntelemassa puita, maanneet havuvuoteella ja kiertäneet katsomassa lähimetsän luonnon ihmeitä.

Kun porukka viikonlopun jälkeen palaa kotiin kamppeet likaisina ja lihakset kipeinä, niin mieli on parempi. Ja maailman asiat ovat taas hetken kohdallaan. Bonuksena on metsämaisema, joka kohentui käsittelyssämme.

Kirjoittaja Jaakko Temmes on Etämetsänomistajien Liiton varapuheenjohtaja, kaupunkilainen metsänomistaja ja diplomi-insinööri, joka mielii haastaa metsäalan luutuneita ajatusmalleja. Kuva: J.T.