Broända – Helsingin paras lähde

Joka viides suomalainen asuu pääkaupunkiseudulla, jonka pinta-ala on kuitenkin vain 0,2 prosenttia koko maasta. Asutuksen muurahaispesämäisestä tiheydestä seuraa, että vesi ja ruoka tuodaan muualta.

Ihmiselle tekee kuitenkin psykologisesti hyvää kokea suora yhteys nauttimansa ravinnon syntysijoille. Tähän perustunee pitkälti urbaanin kasvipalstaviljelyn suosio. Mutta harva tulee miettineeksi, että voisiko Helsingistä myös saada laadukasta lähdevettä. Täytyykö se ostaa kaupasta – vai löytyisikö läheltä sittenkin jokin mutkaton paikka, jossa täyttää pullonsa ja kurkistaa peilikuvaansa veden pinnasta?

Tällainen paikka on kuin onkin olemassa. Helsingin paras ja käyttökelpoisin lähde on Vartiokylässä Tankovainiontiellä sijaitseva Broändan lähde. Pienen hiekkatien liepeellä sijaitsevan lähteen maamerkkinä on sen vieressä oleva jatkosodan pommin pirstoma siirtolohkare. Aikoinaan paikallisille elintärkeä lähde on saanut kaivonrenkaan ja kannen. Tuore tutkimus paljastaa veden olevan edelleen hygieeniseltä laadultaan erinomaista. Lähde on piripinnassa ja sen vesi kirkasta ja hyvänmakuista. Pieni puro vilkuttaa silmäänsä kaivonrenkaan juurella eikä maa mene routaan näin tammikuussakaan.

Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen tuoreen julkaisun (17 / 2013) mukaan Helsingin alueella sijaitsevat lähteet voivat kaikkiaan kehnosti – tässä suhteessa ne seuraavat valitettavasti maanlaajuista trendiä. Odotettua useampi lähteistä oli kuivunut, peitetty tai muuten tuhoutunut. Yhä olemassa olevat lähteet ovat pääosin niin sanottuja hetteikkölähteitä eli tihkupintoja, joissa vettä ei yleensä ole havaittavissa. Broända erottuu näistä edukseen. Se on keidas ja aarre kaikessa vaatimattomuudessaan ja tuntemattomuudessaan.

Lähdevesi suodattuu maakerrosten läpi, jonka vuoksi siinä on vaihtelevia pitoisuuksia  mineraaleja. Jos lähdevesi inspiroi hanavettä enemmän juomaan, niin sekin on hyvä. Ei tarvitse mennä lähellekään nestehukkaa, kun liian vähäinen päivittäinen juominen jo laskee toimintakykyämme.

Jos tulee asiaa Itä-Helsinkiin, niin kannattaa liittyä Broändan äärellä kumartuneiden kulkijoiden jatkumoon ja kokea yhden perustarpeemme täyttymys siten kuin lajina olemme iät ja ajat tehneet, suoraan maisesta silmäkkeestä virvoituksemme saaden.

Teksti ja kuva: Marko Leppänen

« »

© 2020 Luonnontie