Villivihannesviikon kunniaksi jaan kanssanne reseptin nokkospizzaan, jossa mielestäni nokkosen (etäisesti kalamainen) maku on elementissään.

Resepti lainaa rakennetta ohuelta tomaatti-mozzarellapizzalta, mutta vihreän (nokkonen) ja punaisen (tomaatti) suhde on keikautettu niin, että vihreä vallitsee. Epäilemättä hyvää tulisi niinkin, että klassisemman version lisätäytteeksi laittaisi allakuvattua nokkostäytettä.

Pohja:

1/4 pakettia hiivaa

1,25 dl kädenlämpöistä vettä

hieman suolaa

1 rkl öljyä

3 dl tattarijauhoa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää suola ja öljy. Sekoita joukkoon jauhot ja anna kohota kaksinkertaiseksi noin tunnin ajan. Pyörittele taikinasta neljä pientä palloa (vastaa noin 1/4 pellillistä) ja levittele pallo sormilla mahdollisimman ohueksi pizzapalaksi pellille. Taikina ei tartu sormiin, jos ripottelet tattarijauhoa pallon päälle.

Täyte:

n. 3 litraa nokkosen raikkaita latvoja (jätä hyönteistensyömät maastoon). Mitta tarkoittaa määrää, jossa nokkosia ei ole paineltu kulhossa toisiaan vasten.

2 valkosipulin kynttä pilkottuna

n. 1 tl sitruunapippuria (tarkista maku!)

1 dl raastettua parmesania

n. 4 rkl oliiviöljyä

1 paketti mozzarellaa ohuina viipaleina

2 tomaattia ohuina siivuina

oreganoa

Keitä iso kattilallinen vettä ja ryöppää nokkosia siivilän avulla 2-3 minuuttia. Jäähdytä kylmällä vedellä ja purista nokkoset palloksi. Hienonna nokkospallo veitsellä. Lisää muut aineet ja sekoita hyvin. Täytteen rakenteen tulisi olla sellaista, että se juuri ja juuri levittyy pizzan päälle.

Levitä täyte pizzapaloille ja lisää mozzarella ja tomaattirenkaat. Pirskota vielä aavistus öljyä ja ripottele päälle reilusti oreganoa.

Paista 230 asteisessa uunissa noin 8 minuuttia (tästä pohjaa voi esipaistaa 2-3 minuuttia, jolloin lopputulos on hieman rapeampi).

Hyvää makuelämystä!

Teksti ja kuva: Adela Pajunen